Skip to content Skip to navigation

Ideas Battle Arena 2016

Woensdag 3 februari 2016

Pierre Stubbe
x 10 in tien jaar tijd

Pierre Stubbe - Stubbe MetaalverwerkingCEO

De maak-industrie staat de laatste jaren onder druk,  We horen het uit allerlei hoeken, en de pers staat er vol van. Niet enkel de concurrentie uit de lage loonlanden, de verhuis van assemblage-activiteiten naar het buitenland of het veranderende koopgedrag van eindklanten zorgt hiervoor,
Ook de steeds moeizamere zoektocht naar gekwalificeerd personeel, en de steeds hogere klanteneisen spelen mee. Desondanks lukte het “Stubbe Metaalbewerking” de afgelopen jaren een mooi groeitraject te doorlopen. We doorspreken hoe dit tot stand kwam, wat  de groeipijnen waren en wat we hieruit geleerd hebben…

Jo Versavel
Het industrial start-up gen, een passie of onweerstaanbare drang

Jo Versavel, ondernemer, bedrijfsleider, business angel

Stuk levensgeschiedenis met aandacht voor het oprichten van nieuwe bedrijven en het lanceren van nieuwe producten op de wereldmarkt. Bij Barco het lanceren van de eerste videoprojectoren. De opgang en de teloorgang van Devlonics, met de lancering van veel nieuwe producten en productideeën. Problemen met aandeelhouders en bankiers tot het faillissement. Start en oprichting van Traficon, lanceren van de VIPkaart tot een wereldwijd productleiderschap.

Rudy Verstrepen
Operational Excellence : How to unlock the human potential

Rudy Verstrepen
Atlas Copco - Airpower nv - Industrial Air Division, Vice-President Operations

Over the past years, the importance of energy efficiency and product segmentation has had an important impact on the way Atlas Copco develops, produces and services their products for their customers. Common products have been replaced by customized solutions, creating a major challenge for the operational organization. Processes have been updated as per Lean Operating principles, web-based smart systems have been implemented. But all this initiatives will only bring operational excellence if we are able to unlock the human potential. This workshop will give an insight on how Atlas Copco has approached this challenge. 

Agoria panel
Groei in de maakindustrie: Agoria-debat over industriële verschilmakers

Agoria panel:

Marc Lambotte - Agoria, CEO

Gert D'Handschotter -  E.D.&A. NV.Managing director 

Geert Ostyn
Weaving Machines Picanol GroupVice-President - Flanders MakeVice-Chairman (Industry) 

Jean-Louis Dam -  Jtekt Torsen Europe s.a.Managing director

Er zijn heel wat bedrijven die het op een succesvolle manier ‘maken’ in België. Zij slagen er vandaag dus in, ondanks een aantal nadelen, om sterke succesverhalen neer te zetten. Tijdens een debat in de Idea Battle Arena gaat Agoria met een aantal topondernemers uit de technologie-industrie dieper in op de factoren die deze successen verklaren en op de manier waarop we het succes kunnen bestendigen. Het debat wordt geleid door Agoria’s CEO Marc Lambotte. Andere deelnemers zijn onder andere Gert D’Handschotter van ED&A en Geert Ostyn van Picanol. 

Donderdag 4 februari 2016

Jan Verhasselt
Impact van de technologische vooruitgang in sensoren, connectiviteit en artificiële intelligentie op de machinebouwers en de maakindustrie: wie worden de winnaars van morgen?

Jan Verhasselt - YazzoomManaging Director

Sensoren worden steeds kleiner, krachtiger en goedkoper en worden ingebouwd in almaar meer machines en toestellen. Steeds grotere volumes aan data worden met een aanvaardbare kost rond de planeet gestuurd en opgeslagen. Computers worden steeds beter in het analyseren van die grote hoeveelheden data en in het uitvoeren van taken die tot nog toe enkel door mensen gedaan konden worden. Wat betekent dit nu voor de machinebouwers? Wat betekent dit voor de maakindustrie? In deze lezing geeft Jan Verhasselt van Yazzoom u stof tot nadenken over de impact van die (r)evoluties op uw bedrijf aan de hand van diverse voorbeelden van voorheen onmogelijke toepassingen: moeilijke sorteer- en inspectietaken, continue optimalisatie van productie en logistiek, het doorzoeken van de logs van een machinepark op zoek naar de oorzaak van productieproblemen of naar typische gebruikspatronen,...  

Wim Hoeckman
Leiderschap: een kwestie van u, v en w

Wim Hoeckman - Victor Buyck Steel Construction nv, CEO

Wie heeft geen ambitie als leider van een organisatie? Toch valt het omzetten van die ambitie in resultaat niet altijd mee.
Hoe begin je eraan? Wat zijn de belangrijke aspecten op gebied van leiderschap in dat verband?
Bruggenbouwer Wim Hoeckman zet, vanuit zijn ervaring, uiteen hoe je mensen in beweging brengt, waar je moet op letten en welke valkuilen op de weg liggen.

Alexander Dewulf
Distributie in disruption of schitterende toekomst ?

Alexander Dewulf - CebeoGeneral Manager

De toekomst van de internetspelers en de globalisering van de markten zetten het klassieke distributiemodel onder druk. Graag delen wij met u de reactiviteit en de proactiviteit van Cebeo Nv als marktleider in de electrotechnische markt. De rol van de distributie ondergaat een voortdurende verandering en neemt de goede praktijken over van de retail en de business to business benadering. Operationele excellence en customer intimacy drijven ons verder voorwaarts. Wij laten u ervaren hoe we een typisch West-Vlaamse onderneming, ondanks de crisis, hebben kunnen laten uitgroeien tot een internationale best in class distributeur met een toekomstvisie. 

Panel Vraag & Aanbod
Duurzaam en Inzetbaar – Langetermijnpersoneelsmanagement in de Benelux maakindustrie

Panel Vraag & Aanbod :

Rolf Elling- chief editor

Guido Slump- Disselhorst, CEO

Willem de Lange- lector HRM bij Avans Hogeschool & zelfstandig onderzoeker

Peter Stevens Stevens Punching, CEO

Tijdens de paneldiscussie met Vraag & Aanbod staat ‘Duurzaam Inzetbaar’ centraal. Door goed personeelsbeleid naar blijvend productieve medewerkers in de metaalindustrie. Uiterst actueel zowel binnen de Belgische als Nederlandse maakindustrie. In beide landen zijn de vergrijzing en het langer doorwerken essentiële onderdelen binnen de producerende industrie. Willem de Lange is lector HTM bij Avans Hogeschool en zelfstandig onderzoeker. Als missie wil hij een belangrijke bijdrage leveren aan de professionalisering van het human resource management. Op basis van gefundeerde kennis wil De Lange handreikingen doen voor beleidsontwikkelingen van personeelsmanagement. Na een krachtige introductie van Willem de Lange gaat Rolf Elling in discussie over dit item met CEO Guido Slump van plaatbewerkingsbedijf Disselhorst, Raalte. Slump nam dit bedrijf in 2012 over en maakte er in de afgelopen jaren een succesvolle onderneming van die nog steeds groeit.